Evo što niste znali o najmoćnijoj kompaniji na svijetu!

 

jalboka

Od kada je osnovana 1. travnja 1976. godine Apple je jedna od najutjecajnijih kompanija u IT svijetu. Od predstavljanja Apple I računala 1976., klimavog poslovanja 90-ih, pa do uspona kompanije pod vodstvom Stevea Jobsa, a kasnije i Tima Cooka, Apple se nametnuo kao najzvučniji i sveprisutni brend. Evo nekih stvari koje sigurno niste znali o Apple-u.

 

Prošle godine, Apple je prodavao 6,4 iPhonea u sekundi! A slovo “i” u imenu njihovih proizvoda je originalno stajalo zbog interneta kada je Jobs 1998. predstavio iMac. Sam naziv kompanije nastao je zbog dvije stvari. Prva, u vrijeme osnivanja, Jobs je bio na voćnoj dijeti a vjerovao je da bi uz “ozbiljnu” riječ kao što je računalo dobro došlo nešto poput imena voća. Drugo, htio je da se u imeniku nalaze ispred, tada konkurenstke kompanije Atari.

 

Steve Jobs i Steve Wozniak nisu jedini osnivači kompanije. Ron Wayne je bio treći u osmišljavanju ideje o nastanku Apple-a, zapravo on je i sastavio njihov prvi ugovor, ali se brzo povukao. On je prodao svojih 10% u kompaniji samo poslije 12 dana i to za 800 dolara i dodatnih 1.500 koliko su mu dali da ga u potpunosti isplate. Sada sa 81. godinom, Wayne tvrdi da se ne kaje što se povukao iz kompanije koja vredi 60 milijardi.

 

iPad mini je originalno ideja Eddya Cuea koji je bio zadužen za software u Apple-u. Prvi je predstavljen 2012.

 

Prošle godine komapnija je ostvarila profit od 235 milijarde dolara. Kada bi se usporedilo sa bruto nacionalnim dohotkom koje ostvaruju određene zemlje, Apple bi bio na 45 mjestu, ispred Katara i na primjer Novog Zelanda.

 

https://www.youtube.com/watch?v=mtY0K2fiFOA

 

 

Izvor: blic.rs